Na topie
REKLAMA 970x250 / 970x90

Spytali Ewę Wachowicz, co robi z napiwkami swoich pracowników. Jej reakcja to hit

REKLAMA In-Article 728x90 / 468x60

Ewa Wachowicz od kilku lat jest posiadaczką jednej z słynniejszych w Krakowie restauracji, którą sygnuje swoim nazwiskiem. Restauratorka już wcześniej wypowiadała się na temat dawania napiwków, a teraz jeden z dziennikarzy zapytał ją, jak to wygląda w przypadku jej pracowników i co robi z napiwkami, które otrzymują od klientów. Jej reakcja była wyjątkowo stanowcza! Zobaczcie sami!

Ewa Wachowicz w rozmowie z Pomponikiem zdradziła, co myśli o dawaniu napiwków.

– Uważam, że jeżeli kelner nas znakomicie obsługuje, to należy go wynagrodzić. Ja lubię zostawiać napiwki. Przede wszystkim robię to, jak jestem zadowolona z serwisu – powiedziała portalowi.

Przyznała jednak, że żeby dostać od niej napiwek, trzeba ją wyjątkowo dobrze obsłużyć i wymieniła szereg czynników, które wpływają na jego wysokość.

– Przede wszystkim [lubię – przyp.] to, że kelner pamięta, co zamówiłam, że nawet jak jesteśmy większą grupą, to jest w stanie podać nam bezbłędnie dania. Bardzo lubię, kiedy kelner jest w stanie fajnie o daniu opowiedzieć, zna jakieś szczegóły dotyczące sposobu przygotowania, jest w stanie dobrać dodatki (…). Uwielbiam rozmowę z kelnerem i dla mnie to jest zawsze ogromna przyjemność. Cenię kogoś, kto jest do tego zawodu dobrze przygotowany – wyjaśnia Ewa Wachowicz.

[wswietlegwiazd_embed url=”https://wswietlegwiazd.pl/kto-to-posprzata-tak-wyglada-grob-joanny-kolaczkowskiej-tydzien-po-pogrzebie-foto-2025-08-07/”]

Ewa Wachowicz odpowiada na pytanie, co robi z napiwkami swoich pracowników

W tej samej rozmowie Ewa Wachowicz podkreśliła, że dawanie napiwków uważa za kwestie indywidualną, ale także zależy od kraju, w którym przebywamy.

– Zależy od kraju. Czasem jest to dobra wola, czasem jest to obowiązek. Ja to traktuje jako dobrą wolę. Zawsze powtarzam mojej załodze, że to jak obsługują gości w restauracji, to mają później odzwierciedlenie w napiwku – powiedziała Ewa Wachowicz.

Po wzmiance o jej pracownikach dziennikarz zaskoczył gwiazdę pytaniem, o to co robi z napiwkami, które dostają. Zdarza się bowiem, że niektórzy restauratorzy chcą swojej części od tego, co udało się zebrać obsłudze. Ewa Wachowicz podkreśliła, że w swojej restauracji nie stosuje takich praktyk.

– W mojej restauracji 100 proc. idzie dla kelnerów. To są ich pieniądze, więc oni dostają je dla siebie – powiedziała dziennikarzowi.

Portal W Świetle Gwiazd przyjrzał się także opiniom pracowników restauracji, które pojawiają się na branżowym portalu gowork.pl. W wątku, w którym poruszano temat zarobków w restauracji Ewy Wachowicz, przeczytaliśmy informację, która nas zainteresowała.

[wswietlegwiazd_embed url=”https://wswietlegwiazd.pl/nawroccy-poszli-do-kosciola-wiadomo-ile-dali-na-tace-2025-08-08/”]

– Otrzymałam informację, że stawka na 06/2025 wynosi 25zł + 2 osoby o najwyższych utargach dostają miesięczną premię po 1000 zł.

Autorka komentarza nie doprecyzowała jednak, czy jest to stawka brutto czy netto. Z danych dostępnych w sieci wynika, że średnia zarobków pracowników branży gastronomicznej w Krakowie to około 27-28 złotych już na przysłowiową rękę.

A Wy, co o tym myślicie? Piszcie w komentarzach pod artykułem.

Komentarze (0)

Sortuj według

Wszystkie komentarze
    REKLAMA Below Article 970x250